Лапад с ориз на фурна
Продукти:
500 г лапад
1 връзка зелен лук
2-3 с. л. олио
100 г ориз
400 мл вода
1/2 връзка пресен джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
• Лукът и лападът се измиват и подсушават.
• Лападът се почиства от грубите дръжки и заедно с лука се накълцват на дребно.
• В тенджерата се сгорещява олиото.
• Прибавят се лападът и зеленият лук и се задушават 5 минути.
• Добавя се оризът и всичко се готви 3-4 минути.
• Лападът с ориза се поръсва с дребно нарязан джоджен и червен пипер.
• Овкусява със сол и черен пипер на вкус.
• Прехвърля се в огнеупорна тава и се залива с водата.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Лападът с ориз се пече, докато оризът омекне и попие водата, около 30 минути.
• Разпределя се по чинии и се поднася с кисело мляко.