Основното богатство на морковите е каротинът , а всички знаем колко полезно за очите и имунната система е това вещество. В него се съдържат и други полезни вещества: витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата и косата, витамин РР - бори се с безсънието, умората и депресията, витамин Е - предотвратява сърдечните болести и ранното стареене, витамин С - справя се с инфекциите, йод, калий, фосфор, мед и други микроелементи. И така:
На тези, които искат да имат здрави венци и зъби, се препоръчва колкото може по-често да гризат оранжевия зеленчук. Морковът изчиства зъбния емайл от остатъците храна и се справя с микробите.
Ако сте се простудили, изплакнете болното гърло с пресен морковен сок. Смесен с мед, този сок помага при кашлица, а в съчетание с мляко се използва за предотвратяване пристъпите от бронхиална астма.
Пресни моркови се включват в менюто на хора, страдащи от заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето.
Кашица от пресни моркови се налага върху рани и изгаряния, а за хубава кожа се прави маска от настъргани моркови и яйчен жълтък.
При хипертонична болеста е желателно да пиете коктейл, приготвен по следната рецепта.
Настържете хрян и го залейте с вода, оставете за 36 часа, след което прецедете и една чаша от този сок смесете с една чаша морковен сок и сока на един лимон. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Получената смес се излива в стъклен съд и се приема по една супена лъжица 2 пъти на ден един час преди ядене или 2-3 часа след ядене.
ВНИМАНИЕ!
Медиците препоръчват на жените колкото може по-често да включват в менюто си морковите, както и ястия от моркови и домати. Оказало се, че колкото повече моркови и домати ядат жените, толкова по-малка вероятност има те да развият рак на яйчниците.
Тези два зеленчука се препоръчват и за периода на климакса. Достатъчни са един морков на ден и 100 г доматен сок на седмица.
По време на кулинарно обработване част от полезните вещества неизбежно се губят. За да се сведе до минимум тази витаминна загуба, не приготвяйте ястията с моркови в отворен съд. Капакът на тенджерата ще помогне да запазите вкуса и аромата на зеленчуците и ще направи ястието по-полезно
Не обелвайте морковите, защото така се лишавате от най-много витамини, които се съдържат в кожата. Най-добре ги изстъргвайте с четка.
Може да е трудно да повярвате, но някога морковите съвсем не са били оранжеви, а с виолетов цвят. Европейците дълго не ги признавали за годни за храна зеленчуци. Давали ги на конете. Те смятали за главен недостатък не толкова вкуса, колкото този виолетов цвят. И чак след многобройни експерименти морковът накрая се разделил с виолетовата си окраска. И тогава започнал неговият “триумф” из Европа. За радост на лакомниците, наситеният оранжев цвят направил моркова не само по-красив, но и по-полезен - т.е. с повече каротин.
По-долу предлагаме няколко рецепти с моркови, които може би ще ви харесат: