Гуавата е много полезен тропически плод
Гуавата е малък тропически плод с овална, кръгла или крушовидна форма. Понякога е трудно откриваем по нашите пазари, но когато го видите си заслужава да го купите. Гуавата съдържа повече от антиоксиданта ликопен, отколкото повечето плодове и зеленчуци. Например с около 20% повече от доматите. Ликопенът защитава нашите здрави клетки от свободните радикали, които могат да предизвикат всички видове щети, включително да запушат артериите, проблеми с нервната система и дори рак. Консумацията на ликопен е свързана със значително по-ниски проценти риск от рак на простатата. Освен това, мъжете с вече развит такъв рак, които консумират ликопен като добавка, показват значителни подобрения. Установено е и, че ликопенът инхибира растежа на раковите клетки при рак на гърдата. Този странно изглеждащ малък плод е пълен с витамин С и други антиоксиданти. Съдържа 60% повече калий, отколкото бананите. Много изследвания показват, и че гуавата намалява “лошия” холестерол и увеличава “добрия”. Намалява триглицеридите и високото кръвно налягане. Ако имате възможност е по-добре да изберете сорта червена гуава, вместо бяла, макар че и двата са много полезни.