Защо боровинките са много полезни
Как нещо толкова мъничко като боровинките може да бъде пълно с полезни вещества? Независимо дали ще ги хапнем пресни, на сок или в сладкиш – наистина са разкошни. Боровинките отдавна са известни с това колко полезни са за здравето ни. Не са малко изследванията, според които те забавят процеса на стареене и на възпаления. Дори намаляват риска от рак и невродегенеративни заболявания , като загуба на паметта и Алцхаймер . Високото им антиоксидантно съдържание определено си е заслужило славата. То е още по-полезно, особено в комбинация с фибри и други хранителни вещества. Донякъде всички тези полезни действия на боровинките могат да се обяснят със способността на антиоксидантите да се борят с вредното действие на свободните радикали в организма . Точно те се смятат за отговорни за болестите, свързани с увеличаването на възрастта. Боровинките помагат и за намаляването на лошия холестерол (LDL) – отговорен за сърдечен удaр и други сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от възпаления на пикочо-половата система и подобряват зрението. По време на Втората световна война, пилотите са разчитали на боровинките, за да подобрят нощното си виждане.Сред ползите от боровинките се нареждат и намаляване загубата на памет , увеличаване на концентрацията и дори благотворно влияние при кървене на венците.