Защо черешите са полезни
Те ни дават много полезни вещества и то спрямо относително малко калории. Съдържат и вещества, които се борят с възпаленията и раковите заболявания. В изследване в лабораторни условия се установява, че кверцетинът, който се съдържат в черешите, инхибира растежа на туморни клетки и дори предизвиква раковите клетки да се самоунищожат, без да увреждат здравите. Черешите имат антивирусни и антибактериални свойства. Антоцианите в черешите се свързват с намаляване количеството пикочна киселина в кръвта, което намалява риска от подагра. Изследователите смятат, че антоцианите могат да намалят риска от рак на дебелото черво. Освен това тези съединения успокояват възпалението и болката. В китайската медицина черешите се използват като средство за лечение на подагра, артрит, ревматизъм и анемия, поради високото им съдържание на желязо. Освен всичко това, те са и изключително вкусни. Някои експерти съветват да купуваме череши в био вариант, тъй като отгледаните по традиционен начин могат да съдържат пестициди.