Защо бобовите храни са толкова полезни
Бобовите храни намаляват холестерола , регулират кръвната захар , подпомагат храносмилането и ни предпазват от рак. Когато си мислим за комбинация от фибри, протеини и антиоксиданти, повечето от нас се сещат за храни като плодове или месо. Но бобовите предлагат същото. Много са фитохимикалите в бобовите храни. Редица изследвания доказват, че те ни защитават от рак, чрез подтискане възпроизвеждането на раковите клетки и забавяне растежа на туморите. Множество изследвания свързват консумирането на бобови с намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане, рак на гърдата и дебелото черво. Бобовите ни дават огромно количество антиоксиданти , които способстват за борбата със свободните радикали. Чудесни източници са на фибри, белтъчини и желязо. Те съдържат аминокиселината триптофан, която регулира апетита, помага за добър сън и подобрява настроението. Много от тях са богати на фолиева киселина , която играе важна роля за здравето на сърцето. В зависимост от вида бобова храна, която изберете ще си доставите още калий, магнезий, витамин В1 и В2, както и витамин К. Соята е чудесен източник и на омега-3 мастни киселини. В китайската медицина, различни видове бобови са били използвани за лечение на алкохолизъм, хранителни отравяния, отоци (особено в краката), високо кръвно налягане, диария, ларингит, камъни в бъбреците, ревматизъм и десетки други здравословни проблеми. Добре е да консумирате минимум две порции бобови седмично.