Гювечета с патладжани и гъби
1 патладжан
1/2 глава лук
200 г гъби(пресни, замразени или консервирани)
150 мл готварска сметана
1 с. л. заквасена сметана
1/2 кубче гъбен бульон (1 с л гъбена супа- суха)
1 с. л. майонеза
100 г настърган кашкавал
сол
черен пипер
подправки (по желание)
1 ч. л. горчица (по желание)
• Патладжаните се нарязват на филийки, поръсват се със сол и се оставят.
• След 30 минути се изцеждат от горчивия сок и се нарязват на жулиени (ивички)
• Гъбите се нарязват на жулиени (ако трябва се размразяват предварително).
• В тиган се запържват ситно нарязан лук.
• Добавят се патладжанът и гъбите.
• Задушават се докато не се изпари течността на 2/3.
• Добавя се гъбеното кубче бульон и се поливат със сметаната, която е смесена с майонезата.
• Посолява се и се подправя по желание с черен пипер и подправки.
• Задушава се около 7-10 минути, докато сметаната не се сгъсти.
• Тигана се маха от огъня и сместа се разпределя в гювечета.
• Отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Гювечетата с патладжани и гъби за около 10 минути или под грил за 5 минути. • Пече се в предварително загрята фурна на 200