Патладжани в марината
1 кг патладжани
5 - 6 скилидки чесън
1 люта чушка
1 с. л. риган
1 с. л. босилек
1 с. л. мащерка
сол
зехтин
МАРИНАТА
400 мл вода
150 мл оцет (8%)
100-130 мл захар
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
• Патладжаните се обелват и се нарязват на жулиени (ивички) около 1 см ширина.
• Поставят се в гевгир и се посоляват.
• Оставят се за няколко часа (най-добре за цяла нощ) да се изцедят.
• Отцедените патладжани се измиват и се изстискват (ако имате центрофуга за салати : патладжаните се пускат вътре и се завъртват няколко пъти).
• Маринатата се кипва и се пускат вътре патладжаните за 4-5 минути.
• Патладжаните се поставят в гевгир и се поставя отгоре тежест.
• Изчаква се, докато се отцедят добре.
• Чесънът и лютата чушка се режат на ивици (на чушката се махат семената).
• На дъното на буркан се поставя ред патладжани, ред подправки, ред чесън и чушката и се притискат.
• Така се редуват, докато не свършат патладжаните.
• Бурканът се залива догоре със зехтин (олио) и се поставя в хладилника.
• Маринованите патладжани са готови за консумация след 2 седмици.
• Зехтинът (олиото), който остане в буркана е подходящ за салати.