Диетата с чай от глухарче и грейпфрут
Диетата е проста: изяждате половин розов грейпфрут преди всяко хранене и изпивате чаша чай от глухарче (стрък или корен) за десерт.
Резултатът - обмяната на веществата се ускорява и намалява мазнините .
Растението стимулира дейността на червата и помага на черния дроб да преработва мазнините .
Другият ефект от билката е, че тонизира и винаги се чувствате във форма. Новата мания на красавиците от подиумите има дълбоки корени. Открай време немската народна медицина препоръчва едномесечни пролетни кръвоочистителни курсове с глухарче. Може да се пие чай от стръкове или корени, но
при диетите за отслабване корените са за предпочитане. Те съдържат до 40% инулин, вещество, което е важно за възстановяване на чревната ни флора, много често увреждана от антибиотици или неправилно хранене. Ако се върнем още по-назад към Средновековието, също ще открием полезни съвети за диворастящото растение.
Според Амасиаци, голям средновековен лечител, личен лекар на турския султан Мохамед II, глухарчето "помага при вода в корема и притежава отпушващи свойства. Прочиства черния дроб и далака, отстранява материята, която затлачва тънките проходи и отваря порите на кожата".
В наше време се използва при лечение на жлъчни заболявания, увеличен черен дроб и асцит (задържане на вода в корема). Освен това се препоръчва за „източване" на излишните течности в тялото. То е от особена полза при жени, които страдат от предменструален синдром и сърдечно болни.
Козметичният ефект върху порите на лицето също не е за пренебрегване.
Чаят е прост и евтин начин да освежим тена и да се погрижим за кожата, която през пролетта носи "следи" от изтощение от зимата. За жалост билката доста се подценява.
Чай от глухарче се пие се 3 пъти дневно
Две супени лъжици стръкове от глухарче се запарват 10 мин в половин литър вода. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 минути преди хранене.
Ако се използват корени от глухарче , чаят се приготвя по следния начин. Две супени лъжици се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 г) 30 мин преди хранене. Единствената разлика е, че корените се варят, а стръковете се запарват.