Лечебните свойства на Глухарчето

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Корените и листата на глухарчето при заболявания на черния дроб, жлъчката
180159

Корените и листата на глухарчето при заболявания на черния дроб, жлъчката

Корените и листата му се приемат при заболявания на черния дроб , жлъчката, жлъчно-каменна болест , жълтеница, колити, гастрити, запек, хемороиди. В корените се съдържа 10-15% от горчивият глюкозид траксин, 20-40 % инулин, 1.6 - 1.8 % захари, 2-3 % каучук. В листата и съцветията също има горчив глюкозид, вит. С, В, каротиноиди, холин, аспаргин, лактоцерол, сапонини. В цветния прашец има много бор, манган, стронций, мед, никел, молибден, кобалт. Отварата от корените се използва при авитаминоза , захарен диабет , атеросклероза , жлъчнокаменна болест , заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с понижена киселинност на стомашния сок, анемия.

  • Употреба: 6 г. изсушена билка се смила и се залива с 1 чаша вода и ври 30 мин. Пие се по 1 с. л. 3 пъти на ден преди ядене. Като общоукрепващо средство, при безсъние, неврози, авитаминози се приема по 50 мл. пресен сок 2 пъти дневно 30 мин. преди ядене в продължение на 3 седмици. При пролетна умора в 1 чаша вряла вода се слагат 2 ч. л. корени и стръкове (1:1), престоява 1 час, разделя се на 4 и се приема 30 минути преди ядене.

2 ч. л. ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Прецежда се и се изпива по малко на глътки за един ден.

2 с. л. листа се варят 5 мин в 500 г вода. След прецеждане се пие по 100 г от течността преди хранене.

Взимат се по 50 г корени от глухарчета и листа от мента и по 150 г стръкове жаблек, бобчета от зелен фасул и листа от черна боровинка. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 мл кипяща вода, ври 3 мин и се оставя да престои 20 мин. Извлекът се пие 6 пъти дневно – по 80 мл 15 мин преди хранене и 30 мин след хранене.

1 с. л. сушени листа от глухарчета се запарва с 1 чаена чаша вряла вода и се оставя за 10 минути. Пие се по една чаша сутрин и вечер.

Печени корени от глухарчета се смилат и смесват с конфитюр. Взима се 10 дена по една супена лъжица преди ядене.

8 шепи цвят от глухарчета се поставят в тенджера с вода и се загряват бавно до кипване. Врят половин час и се оставят за една нощ. Прецежда се и извлекът се поставя на котлона с 2 кг нерафинирана захар. Бърка се с дървена лопатка на слаб огън (около 70 градуса °С), без да завира. Добавя се един нарязан на резени лимон, който след няколко часа се изважда. Тенджерата се оставя на котлона на слаб огън отворена и водата се изпарява бавно, докато се постигне гъстотата на пресен пчелен мед. След това се ядат по 3-4 с. л. на ден. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9
10
11
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft