Листата на глухарчето са всепризнати за салата от французите
Листата са всепризнати за салата от французите. Нежните леко горчиви листа се нарязват сурови, поливат се с марината от сол, оцет и олио и се получава чудесна пролетна салата. По-дебелите зрели листа се варят като спанак за супа или гарнитура към месо и птици. Да се бере от чисти места, непръскани с инсектициди. Как да намалим горчивината?
Добре измитите листа оставяме за 5-10 мин. във фризера или в студена подсолена вода. После ги нарязваме, задушаваме в мазнина, докато омекнат. Може да ги подправим с малко захар и да предложим гарнитурата с твърдо сварени яйца и пържена хрупкава сланина. От листата на глухарчето може да се приготви и домашен цяр против запек и смущения в храносмилането.
Сипват се 30 г. зелени листа, нарязани в 800 мл. вряла вода, захлупваме съда, престоява, докато сместа се охлади и го прецеждаме. Чаят подслаждаме или подправяме с лимонов сок. При жлъчно- и бъбречно-каменна болест, когато камъните са много дребни, при възпаление на жлъчния мехур и бъбречните легенчета, при запек, атеросклероза, анемия, кожни болести, липса на апетит се използва следната рецепта: около 2 с. л. нарязани корени или листа се заливат с 500 мл. студена вода и киснат от 5-8 часа. Извлекът се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене.