За какво се използва пармезан в кулинарията
Избирайте пармезан само от лицензирани магазини . На опаковката му трябва да има ясно упоменат срок на годност. Съхранявайте пармезана в хладилник, добре увит в найлонов или друг плик, за да не съхне.
За да си гарантирате истински аромат и вкус на качествен Пармезан , избирайте само цели парчета. Настърганият пармезан в второ качество и далеч не е толкова ароматен, като парчетата от питите. Използвайте сиренето непосредствено преди самото готвене и не го разрязвайте предварително.
Подобно на други ароматни сирена и Пармезанът отлично се съчетава с плодове , като смокини и круши, което е любима комбинация на италианците.
Пармезан е едновременно десертно и трапезно сирене. Макар и семпло, малко настърган едро пармезан върху брускети или филии хрупкав хляб може да задоволи вкусовите ви рецептори перфектно. Популярно е добавянето на Пармезан към различни видове спагети или паста, лазаня, пица, запеканки, сосове или ризото.
Верните фенове на Пармиджано Реджано много добре знаят, че кората на Пармезана е същински деликатес, който наситен аромат и придава страхотна консистенция на много изискани ястия.
Ако искате да придадете на Пармезан още по-наситен вкус, ви съветваме да потапяте леко парчето ароматно сирене в качествен балсамов оцет. Пармезанът е верен приятел на червеното вино . Това италианско сирене много добре пасва на Кианти и повечето силни червени вина, като Каберне Совиньон, Пино Ноар, Червено Бордо, Каберне Фран, Мерло, Риоха, Кианти Класико, Рибера дел Дуеро, Зинфандел и др.