Как е измислен пармезанът
От незапомнени времена в района Емилия Романя се произвежда Пармезан. За автори на рецептата се сочат монаси-бенедиктинци, които направили вкусния млечен деликатес в опитите си да приготвят сирене с голяма трайност. Точно това в комбинация с уникалния вкус, е причина Пармезанът днес да е световно популярен и масово използван.
Според легендата първата пита Пармезан е създадена някъде през Средновековието в селцето Бибиано, но доста бързо рецептата и производството завладели и до Парма и Модена. Историческите документи показват, че през 13-те и 14-ти век, Пармиджано Реджано вече е бил с почти същия размер, форма и вкус, както днешното сирене.
За Пармезана се споменава дори във вечната книга на Бокачо – „Декамерон”: „Планина, цялата от великолепно сирене Пармезан”. Дори в своите мемоари Казанова говори за истинското Пармиджано Реджано, като се опитва да уточни изконния дом на неговотопроизводство.