Запеканка с картофи и кренвирши
4 кренвирша
500 г картофи
200 г замразен /стерилизиран/ грах
1 малка глава кромид лук /200 г/
200 мл прясно мляко
4-5 с.л. олио /краве масло/
1 равна с.л. пшенично брашно
1/2-1 ч.л. къри по желание
2-3 щипки сушена чубрица
1/2 кубче пилешки бульон
За хлебните трохи
2 филии сух хляб
4-5 стръка пресен магданоз /сушен/
1 с.л. краве масло /20 г/
1. Нарязваме картофите на еднакви по големина кубчета.
2. Пържим заедно с нарязания на ситно лук за 3-4 мин., като разбъркваме периодично. Поръсваме с брашно, изчакваме за кратко да се запържи. По желание добавяме къри.
3. Прибавяме замразения грах, разбъркваме.
4. Наливаме 200-250 мл гореща вода, в която сме разтворили бульона. Енергично разбъркваме, изчакваме сместа да се уплътни.
5. На тънка струйка наливаме горещото прясно мляко. Запичаме във фурната около 20-25 мин.
6. Нарязваме кренвиршите на колелца. Прехвърляме ги към полузапеченото ястие, поръсваме с чубрица.
7. Приготвяме хлебните трохи. Поставяме в блендер филиите сух хляб, заедно с пресния магданоз. Смиламе на едри трохи, които запържваме в краве масло.
8. Изчакваме леко да се зачервят. /Вместо хлебни трохи, може да използваме 1-2 с.л. галета/.
9. Изсипваме върху картофите, дозапичаме на 180 градуса, докато повърхността на запеканката се зачерви /около 10-15 мин./
Консумираме горещо.