Запеканка с картофи и пилешко
пилешко месо - 400 г гърди, картофи - 1 кг, сметана - 1 кофичка заквасена, сол, черен пипер, чубрица - на око, ронена, къри - 1 ч.л., олио - или разтопено масло
ЗА ЗАЛИВКАТА
брашно - 100 голио - 100 млпрясно мляко - 2 ч.ч. или гъст айрансол - 1 ч.л.яйца - 2 броя
Обелете и почистете картофите. Нарежете ги на филии. Сложете ги да се бланшират за няколко минути в кипяща вода с малко сол и ги отцедете.
Нарежете пилешкото на парченца. Загрейте малко мазнина в съд на котлона и запържете месото. Щом смени цвета си, го поръсете с малко подправки.
В йенска тава (или друга) сложете малко мазнина по дъното и стените. Започнете да редувате ред картофи с пилешко и ръсете с малко подправки. Накрая разбийте сметаната с около 50-100 мл вода и залейте отгоре.
Раздрусайте тавата и сложете ястието да се пече в умерено загряна фурна, докато картофите и месото са напълно готови.
Разбийте продуктите за полива заедно и залейте запеканката . Върнете във фурната да се пече, докато заливката се стегне и хване хубав загар.