Картофена запеканка с кашкавал
1 кг картофи
2 яйца
200 гр. сирене (или 100 гр сирене 100 гр извара)
50 гр чисто масло
черен пипер и чубрица на вкус
1 праз или 4 стръка зелен лук
50 гр кашкавал
* Измийте картофите и ги сварете, почти до готовност (като боцнете с вилица картофа да влиза лесно – тогава са сварени добре)
* Обелете картофите и ги нарежете на парчета.
* В голяма купа сложете картофите и добавете настърганото на едро ренде сирене, разбитите яйца и подправките, както и нарязания праз или зелен лук (според сезона) и разбъркайте.
* Загрейте тавата в предварително включената фурна и разтопете маслото.
* Изсипете картофената смес и загладете.
* Пече се около 30 минути на 200 градуса до готовност.
* Преди да извадите от фурната поръсете с настърган кашкавал и запечете за 2 минути на грил функция.
Резултата е вкусна картофена запеканка, която можете да поднесете с бира. Това е, което предлагат по заведенията като запеканка приготвена в домашни условия. разбира се, че може да се добави и 100 гр шунка или пушен бут, но това тогава е друга рецепта.