Запеканка с картофи и сметана
1,5 кг картофи;
2 - 3 бр. шунка (мек колбас);
500 мл течна сметана за готвене;
150 – 200 г сирене;
1 - 2 яйца;
1 - 2 с.л брашно;
1 с.л. олио;
Черен пипер;
Сол.
Почистваме картофите и ги нарязваме на шайби. Подреждаме ги на пластове в намазаната с олио дълбока тава. Редуваме картофи, колбас, сирене и пак картофи, да изчерпване на количеството. При желание може да се вмъкнат и други пластове заленчуци, като например глава целина (нарязана на шайби) и моркови (нарязани елепсовидни шайби по диагонал на моркова). Ако ще се използват подобни твърди зеленчуци, преди това трябва да се бланшират за няколко минути в подсолена вода. Мужду отделните пластове овкусяваме по вкус с подправките, като внимаваме да не пресолим, заради сиренето.
Приготвяме смес от яйцата, брашното и сметаната и заливаме ястието. Разклащаме лекичко, така, че сместта да проникне навсякъде между зеленчуците. Поставяме тавата да се пече в умерено загрята фурна за около половин час. Малко преди готовност настъргваме с кашкавал или със заливка.
Пухкава заливка:
Необходими продукти:
100 гр ( три супени лъжици с връх) брашно;
100 мл (кафяна чашка) олио;
0,5 литра (2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко;
1 ч.л. сол;
2 яйца;
Начин на приготвяне:
В тенджерка с олио се запържва брашното. Когато започнат да се получават мехурчета се налива прясното мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавяме и солта, за да не е блудкава.
Бъркаме интензивно докато сместта започне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
Сваля се от огъня и се добавят две яйца (без черупките :) ), като бъркането продължава докато стане гладка паста.
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
Количеството е достатъчно за малка тавичка и ако използвате по-голяма не забравяйте да удвоите количеството на продуктите.