![Запечен боб за Бъдни вечер](https://i.zajenata.bg/images/3/big_95cf99dd4173834511c426f8cb75b6ad.jpg)
Запечен боб за Бъдни вечер
500-600 гр.боб
2 моркова средни
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 глави лук
2 домата
1 връзка магданоз
1/2 връзка целина
сух джоджен
черен пипер
сол и червен пипер
брашно
Начин на приготвяне:
Слагаме боба да се свари в тенджера под налягане за около 30-40мин - до полуготовност като с боба слагаме морковите и насистнените магданоз и целина.
Бобът не трябва да е напълно сварен!
В олио запържваме лука, когато поомекне добавяме 2 ч.л. червен пипер малко се запържва и добавяме 2 равни лъжици брашно след това добавяме 2-та домата настъргани и чушките нарязани на парченца, оставяме 2-3 мин - сместа да се сгъсти, след което махаме от котлона и я добавяме към боба. Овкусяваме със сол и сухия джоджен.
Всичко се изсипва в тавичка или гювеч и се запича още за около 30-40минути.