Имамбаялдъ за зимата в буркани
Продукти:
1.1 кг патладжани
200 г олио
300 г кромид лук
100 г моркови
100 г целина
50 г чесън
250 г домати
1/2 връзка магданоз
черен пипер
2 бр. дафинов лист
15 г сол
Приготвяне:
Здрави, млади, без развити семена патладжани се измиват. Нарязват се по дължина на парчета с ширина 10-15 мм. Осоляват се и се поставят в емайлиран съд да престоят 1-2 часа, като се притискат, за да се отдели горчивата черна вода от тях. Така приготвени патладжаните се пържат в олио и се отцеждат добре. В олиото се пържат и ситно нарязания кромид лук, морковите, целината и чесънът. Накрая се слагат червените домати заедно със солта, черния пипер и дафиновия лист. Патладжаните се нареждат в буркани, като помежду им се поставят изпържените зеленчуци. На дъното на буркана се налива олио - 30 мл на 500 г. За аромат се прибавя ситно нарязан магданоз. Затворените буркани се стерилизират за 1 и 1/2 часа и се охлаждат.