Как да консервираме патладжани в олио
За следващата рецепта няма да ви бъде необходим оцет. Ето и нужните продукти:
Консерви патладжан
Необходими продукти: 3 кг патладжан, 100 г лук, 200 г моркови, глава целина, сол, магданоз, олио, черен пипер
Начин на приготвяне: Слагате на котлона тенджера с вода, която трябва да възври. След това добавяте патладжаните, за да омекнат. Когато са готови, извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около сантиметър. Следва да ги запържите в сгорещено олио. След като се зачервят и ги извадите, поръсете ги с черен пипер и сол.
Останалите зеленчуци – лука, морковите и целината режете на филии. Нареждате в подходящи буркани парче патладжан, а между тях слагате от другите зеленчуци. Най-накрая заливате патладжана със олиото, където се е пържил, предварително прецедено. Затваряте и стерилизирате за 15 минути.
Можете да консервирате и пържен патладжан с малко чесън – без никакви останали зеленчуци. Просто трябва да нарежете патладжана на филии и след като изтече горчивия сок да го запържите.
След това нареждате в буркани предварително отцедените от мазнината парчета и поръсвате с чесън между тях. Следва отново да залеете патладжана с прецеденото олио, слагате капачки и стерилизирате за десетина минути.