
Италиански солен кекс
яйца - 4 броя
сол - 1 ч.л.
олио - 3/4 ч.ч. или зехтин
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л. равна
брашно - 2 ч.ч.
сирене - 200 г
праз - 1 стрък
домати - 1/2 ч.ч. сушени, отцедени
риган - 1/2 ч.л.
царевица - 3 - 4 с.л. от консерва
кашкавал - около 150 г настърган
Разбийте яйцата със солта и добавете последователно олиото, киселото мляко със содата и постепенно брашното. Объркайте с натрошеното сирене, накълцания праз, царевицата, добре отцедените от маринатата и ситно нарязани домати и ригана.
Сипете сместа във форма, предварително намазнена и леко набрашнена, така че дебелината на кейка да е до 5 см. Сложете соления кекс да се изпече в предварително нагрята на 175 градуса фурна. След като е готов, поръсете с кашкавала и върнете за няколко минути във фурната.