Как да консумираме зърнени храни, когато сме бременни
Каква е ползата от зърнени храни при бременни : Тези храни съдържат въглехидрати, растителни протеини и дори мазнини. Хлябът и зърнените храни снабдяват организма с витамини В1, В2, В6, минерали, протеини, фибри.
Какво да изберете: Всяка зърнена култура е полезен по свое му, но за „лидери“ се смятат елдата и овесът, които съдържат най-много растителни протеини, фибри, витамини, минерални. Полезен е хлябът произведен от пълнозърнесто брашно или съдържащ трици. Когато купувате макаронените изделия търсете такива, които са направени от твърда пшеница. На ден се ограничавайте до 2 филийки ръжен или пълнозърнест хляб, не по-дебели от 1 см (100-120 грама) и 2 филийки пшеничен хляб.
Какво да правите, ако имате диабет и не трябва да ядете зърнени храни и хляб: За бременните жени с диабет забранени са храните, съдържащи лесни за усвояване от организма въглехидрати, които рязко увеличават нивото на глюкозата в кръвта – бял хляб, захар, мед, сладки плодове – дини и грозде. Пълнозернестият хляб , обаче, е богат на сложни въглехидрати, които се абсорбира по-бавно, за това и може да го ядете всеки ден без да се притеснявате.