Как да консумираме плодове и зеленчуци, когато сме бременни
Каква е ползата от плодове и зеленчуци при бременни : Витамини, микроелементи, фибри, органични киселини, подобряващи храносмилането, – това в никакъв случай не е пълният списък на полезните вещества, които човек черпи от плодовете и зеленчуците. Пресните зеленчуци, особено зелените, снабдяват бебето и с фолиева киселина (витамин B9), която е необходима за развитието на нервната система.
Какво да изберете: Избирайте пресни зеленчуци и плодове за своите салати и ястия. На ден бременната жена се нуждае от 400-500 грама зеленчуци (без картофи) и 200-300 грама плодове. За да не предизвиквате, обаче, образуването на стомашни киселини, не трябва да прекалявате с киселите и тръпчиви плодове, а за да избегнете образуването на газове, увеличаващи натиска върху матката, внимавайте с консумацията на сливи, диня, грозде, фасул, зеле.
Вярно ли е, че по време на бременността от менюто трябва да се изключат някои плодове и зеленчуци, които биха предизвикали алергия у бебето?
Става въпрос за ягоди, малини, цитрусови плодове, домати, които често водят до алергии. Не е доказано, че ограничаването на консумацията им от бъдещите майки предотвратява алергията при децата, но е по-добре да не прекалявате с тях.