Как да консумираме месо, когато сме бременни
Каква е ползата от месото при бременни : Месните продукти предоставят на майката и бебето „строителния“ материал за изграждане на всички клетките в тялото, а именно – протеините. Месото е и източник на желязо (предотвратява анемията); цинк (необходим е за растежа на тъканите на бъдещото дете и изгражда имунната му система), витамини от група В.
Какво да изберете: Не мазно телешко, свинско, пилешко (без кожа), пуешко месо. Мазните меса, като например патешкото, се усвояват по-трудно и заставят храносмилателните органи да работят в извънреден режим. Всеки ден трябва да изяждате по около 150 грама месо (може и като шницел, кюфтета и др.) Но надениците и саламите, както и месните бульони, не могат да заменят месото.
Как е най-полезно да се готви месото?
Месото, както и всички останали продукти, е най-добре да се яде варено, задушено, печено или сготвено на пара – счита се, че тези методи са най-леки за храносмилателната система. Пържените и панираните храни не са най-добрият избор, защото в хрупкавата им коричка се съдържат много вредни мазнини и вещества. Ако не можете да се откажат от пържените меса, може малко да смекчите ефекта им, като първо леко запържите парчето месо от всяка страна, а след това го доведете до готовност като го задушите с малко вода или го запечете във фурната.