Как да консумираме риба, когато сме бременни
Каква е ползата от рибата при бременни : Протеините от рибата се усвояват по-лесно, отколкото тези от месото. В допълнение, тя съдържа и много важни за развитието на бъдещото бебе аминокиселини и фосфор, а в морската риба – йод и флуор. Рибеното масло е богато на полиненаситени мастни киселини (омега-3), които спомагат за развитието на мозъка, имунната и кръвоносната система.
Какво да изберете: Въпреки, че мазната риба (сьомга, сардина, херинга, скумрия) е особено богата на омега-3 мастни киселини, тя е трудна за храносмилане и може да предизвика киселини в стомаха, особено в последните месеци на бременността. Така че за бъдещите майки е по-добре да изберат риба с по-ниско съдържание на мазнини: треска, пъстърва, писия и др. Достатъчно е да ядете по около 150 грама риба, 2 пъти в седмицата.
Може ли бъдещите майки да ядат суши?
По време на бременността е желателно да не консумирате сурови или мариновани риби, както и морски дарове в естествен вид (например, стриди). Нежелателни са и ястията от сурови меса (карпачо, тартар, сушени меса). Никой не може да гарантира тяхната безопасност и е огромен рискът от чревна инфекция.