Как да съхраняваме мушмулата
Веднъж узрели на дървото, мушмулите са все още негодни за консумация. Трябва да се оставят откъснати да угният, за да добият приятен вкус. Обикновено мушмулите се берат през септември и октомври, като в началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява.
Важно е да се берат внимателно, без брулене и тръскане, защото лесно се нараняват. Наберете ли мушмули реди осланяване, трябва да ги поставите в съндъчета или касетки на дебели от 40 до 50 см пластове. Съхранявайте ги на хладно и проветриво място, което ще позволи да се запазят до 2 месеца.
Не разстилайте мушмулите много тънко, защото така лесно ще изсъхнат и ще се спаружат, което ги прави негодни за хапване. Докато мушмулите доузряват, редовно ги преглеждайте и отстранявайте прекалено намачканите и омекнали плодове. В противен случай може да с еобразува плесен, която да повреди и останалите плодове. консумират, тъй като плесенясват и повреждат останалите. Ако оберете мушмулите след слана, по-добре е да ги консумирате веднага, защото по-бързо ще загният.