Полезни свойства на мушмулата
Редица ползи от консумацията на мушмули, могат да бъдат изброени. Смята се, че плодовете и приготвяните от тях хранителни продукти действат възбуждащо върху жлезите с вътрешна секреция и храносмилателната система, което ги прави особено полезни при намалени функции на тези органи. Мушмулите са препоръчителни при болести на жлъчката, бъбреците и черния дроб.
Органичните киселини в плодовете, от които преобладават ябълчната, лимонената и винената, имат добро влияние върху кръвоносните съдове и нервната система. Ако страдате от при стомашно-чревни разстройства, може да консумирате неомекнали и недоузрели мушмули, заради съдържащите се в тях дъбилни вещества, които действат затягащо. Като контрапункт на зелените, зрелите плодове имат подчертано диуретично действие и са подходящо лечебно средство при възпаление на бъбреците и пикочните пътища.
Добро кръвоспиращо средство е отвара от листата на мушмула (1 супена лъжица на 1 чаша вода. От древни времена мушмулите са уважавани заради способността си да укрепват червата и да подобряват храносмилането. Освен това отвара от листата на мушмули помага при простуда и болки в гърлото. При астма и бронхит се прилага спиртна настойка от