Уокът е най-добрият съд за приготвяне на азиатска храна. При нас идва от китайската кухня - дълбокият и кръгъл тиган е с малък диаметър на дъното, което позволява да се пържи с малко мазнина и на силен огън. Дълбочината му позволява разбъркване на продуктите и пренасянето им в различни температурни зони. Сводестият капак, ако има към него такъв, го превръща в многофункционална тенджера, в която може да се вари и задушава, докато без капак се пържи по традиционните китайски методи, а металната решетка, закрепена в единия горен край позволява приготвянето на пара на зеленчуци и месо.
Чугуненото дъно е дебело и това дава възможност с него да се работи на различни източници на топлина - от обикновения огън до газовата печка. Единствено формата на дъното различава съвременния уок от хилядолетния му предшественик - сега то е плоско, а не заоблено, за да може да се поставя върху плоча на котлон.