Кебап с ориз
750 г телешко или свинско месо от филето
50 мл олио
1 глава кромид лук
2 с. л. доматено пюре
2 с. л. брашно
смлян черен пипер
200 г ориз
1/2 глава запечен кромид лук
25 г краве масло
600 мл вода
няколко зърна черен пипер
сол
• Месото се нарязва на късчета (по 6-7 бр за порция).
• Леко се запържва в сгорещена мазнина, след което се разбърква с дребно нарязания лук.
• Поръсва се с брашно, доматено пюре, залива се с малко вода и се посолява.
• Поръсва се със смлян черен пипер и се задушава до омекване на слаб огън.
• В това време в сгорещеното масло се прибавя почистеният и измит ориз заедно със запеченият кромид лук.
• Поръсват се с 5-6 зърна черен пипер и се заливат с вода (1:3).
• Оризът се посолява и се задушава в предварително загрята фурна на 180 С за 20-30 минути (зависи от вида на ориза), докато набъбне и омекне.
• Порциите с готовото ястие се оформят в шола или купа, като на дъното се поставят парченца от месото и се покриват със съответна част от ориза.
• Притискат се добре, обръщат се в чиниите за поднасяне.
• Поливат се със соса от задушаването на месото.
• Кебапът върху ориз се поднася веднага.