Чомлек с телешко
900 г телешко (свинско, агнешко) месо
75 мл олио
25 г краве масло
сол
100 г кромид лук
500 г арпаджик
1 с. л. брашно
1 и 1 /2 с. л. доматено пюре
100 г домати
50 мл червено вино
25 г магданоз
1, 5 г черен пипер
1 с. л. чубрица
Приготвяне:
• Месото (от бут - шол, ябълка или от плешка) се нарязва на парченца по 25-30 г.
• Запържва се в част от олиото.
• В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук.
• Прибавя се разреденото доматено пюре.
• Сместа се разбърква и се задушава, докато остане почти на мазнина.
• Слага се червеният пипер.
• Връща се запърженото месо и се залива с вода.
• Посолява се и се прибавя половината от виното.
• Похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до полуомекване.
• Прибавя се арпаджикът, който предварително е задушен в останалата мазнина до полуомекване, обелените и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и останалото вино.
• Няколко минути преди да се отстрани от печката, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло.
• Съдът се разклаща и се оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхността.
• Готовото ястие по желание се поръсва с дребно нарязан магданоз.
• Чомлек - кебапът се поднася с гарнитура от ориз, поръсен със смлян черен пипер.