Лесен кебап
900 г телешко месо (свинско или говеждо)
75 мл олио
250 г кромид лук
2-3 скилидки чесън
150 г консервирани домати
1 с. л. брашно
1 с. л. червен пипер
50 мл червено вино
100 мл вода
сол
50 г кисели краставички
25 г люти чушки
20 г лимон
щипка черен пипер
1 с. л. чубрица
• Месото (от бут - шол, ябълка, от плешка или от врат) се измива под студена течаща вода и се нарязва на парченца по 25-30 г.
• Поръсва се със смлян черен пипер (едро смлян).
• Запържва се до зачервяване в мазнината.
• Прибавят се последователно дребно нарязаните кромид лук, краставички, чесън, и домати.
• Задушават се, докато останат на мазнина.
• Прибавя се брашното и се пържи 1-2 минути.
• Прибавят се червеният пипер, лютите чушки (по желание), обеленият и нарязан на филийки лимон,чубрицата и виното.
• Ястието се залива с водата и се посолява.
• Задушава във фурната (200 С) до пълното омекване на месото около 25 минути.
• При поднасяне кебапът по странджански се гарнира с ориз.