Кекс със сьомга
150 г брашно тип 500
1 ч. л. бакпулвер
150 г консервирана сьомга
100 мл олио
1 ч. л. сол
120 мл топло прясно мляко
3 яйца
2 с. л. ситно нарязан копър
2 ч. л. захар
1/2 ч. л. смлян черен пипер
100 г настъргано сирене Emmental (Gruyere, Gauda)
Приготвяне:
• Консервираната сьомга се отцежда и се накъсва на дребно с вилица.
• Брашното се разбърква с бакпулвера, сиренето, сьомгата, копъра, солта и пипера.
• В отделна купа се разбиват яйцата със захарта и млякото.
• Прибавя се олиото и отново сместа се разбива добре.
• На части се прибавя и брашнената смес, като се разбърква добре.
• Правоъгълна форма (20 см) се намаслява.
• Изсипва се тестото и се заглажда с шпатула.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Соленият кекс със сьомга се пече 45-50 минути.
• Охлажда се 5-7 минути във формата, след което се изважда.