Солен кекс с бекон
100 г лешници
75 г бекон
1 с. л. ситно накълцани иглички розмарин
300 г брашно тип 500
1 ч. л. бакпулвер
7 г суха мая
щипка сол
1 ч. л. мед
350 мл вода
краве масло за намасляване
Приготвяне:
• Правоъгълна форма с дължина 25 см се намаслява с краве масло.
• Лешниците се накълцват и се запичат на сух тиган.
• Беконът се нарязва на ситно и се запържва на тиган без мазнина до хрупкавост.
• След което беконът се охлажда и се разбърква с лешниците и розмаринът.
• Брашното се разбърква с маята и бакпулвера, след което се добавя солта.
• В малка тенджера се загрява водата, добавя се медът и се оставя да се разтопи.
• Охлажда се за кратко време.
• След което се изсипва при брашното.
• Всичко се разбърква и се прибавя лешниковата смес.
• Тестото се разбърква отново добре.
• Прехвърля се в подготвената форма.
• Покрива се с намаслено "свежо" фолио, а след това с кърпа.
• Оставя се да втасва за 15 минути в топла фурна (50 С) или върху радиатор.
• Изважда се от фурната и се маха кърпата и фолиото.
• Фурната се загрява на 200 С.
• На дъното на фурната се поставя съд с гореща вода.
• Кексът се пече 35 минути.
• Оставя се да изстине 10 минути и се изважда от формата.
• Поставя се върху метална скара до пълно изстиване.