Солен кекс с дробчета
1/4 глава кромид лук
20 г краве масло
200 г пилешки дробчета
сол
смлян черен пипер
1 с. л. червено вино
50 г кедрови ядки
1 с. л. ситно нарязани листа от босилек
1/2 с. л. ситно нарязани листа от джоджен
150 г брашно тип 500
10 г бакпулвер
3 яйца
100 мл олио
125 мл прясно мляко
100 г настъргано сирене Гауда (Витоша, Чедър или Ементал)
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 180 С.
• Правоъгълна форма с размери 20х10 см се намаслява и се набрашнява.
• В тиган се разтопява маслото.
• Прибавя се ситно нарязаният лук и се запържва за кратко.
• Добавят се дребно нарязаните дробчета.
• Подправят се със сол и черен пипер.
• Всичко се запържва за 5 минути и се сипва виното.
• На среден огън се готви, докато се изпари виното.
• Сваля се от котлона и се добавят ядките и ароматните подправки.
• В голяма купа се пресява брашното с бакпулвера.
• Прибавят се яйцата и всичко добре се разбърква.
• Постепенно се сипват олиото и млякото, като накрая се добавя и настърганото сирене.
• Прибавя се сместа от тигана.
• Тестото се разбърква, след което се прехвърля във формата.
• Кексът се пече 45-50 минути.
• Охлажда се във формата, след което се изважда и се нарязва на порционни парчета.