Кокосови постни сладки с тиква
300 г варена или печена тиква
3/4 ч.ч. мека кафява захар*
1/3 ч.ч. зехтин
1 1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка канела
орехи за декорация (по желание)
Слагаме тиквата , захарта и зехтина в купата на блендера и пасираме, докато се хомогенизират продуктите.
В отделна купа смесваме сухите съставки, прибавяме към тях тиквата и разбъркваме. Трябва да се получи смес малко по-гъста от кексово тесто. Ако тиквата е била по-водна, може да се наложи да добавим още малко брашно.
С помощта на чаена лъжичка сипваме от сместта в тава, която сме застлали с хартия за печене. Можем да украсим сладките с парченце орех. Печем в загрята до 170 градуса (с обдухване) фурна. Времето за печене е около 15-20 минути, но все пак е добре да ги наблюдаваме.
Може да се използва бяла захар. В този случай е добре след пасиране на продуктите, да се изчака малко, за да се разтопи захарта. Меката кафява захар придава по-мек и специфичен вкус на сладките.