Постни лимонови сладки
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч лимоново нишесте
1/2 ч.ч пудра захар
3/4 ч.ч маргарин
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
ванилия
За пълнежа:
1/2 ч. ч захар,3 с. л. лимонов сок, 1 с. л. настъргана лимонова кора, 1 с. л. царевично нишесте, 1 с.л. растителен маргарин, щипка сол
пудра захар за поръсване
Брашното, маслото, захарта и нишестето се разбиват с миксер или с кухненски робот. Добавят се лимоновият сок, лимоновата кора и ванилията. Омесва се на топка и поставя в хладилник за 1 час.
Фурната се загрява на 160 С. От тестото се оформят топчета с големина на орех. Редят се в тава, покрита с хартия за печене. Всяко топче се притиска в средата, така че да се получи вдлъбнатина почти до дъното. Наредените сладки се поставят във фризер за 10 мин да стегнат отново. Пекат се около 12-14 мин до леко зачервяване.Оставят се да се поохладят за 5 мин както са в тавата, след което се преместват в поднос за пълно изстиване. Поръсват се с пудра захар и оставят около половин час.
Кремът се приготвя, като се разбива нишестето с лимоновия сок, солта и захарта. Слага се да заври на котлон до леко сгъстяване. Маха се от огъня и поставя маргарина и лимоновата кора. Разбърква се до пълното поемане на маргарина и се охлажда.
Вдлъбнатините на напълно изстиналите сладки се пълнят с крема. Хубаво е преди консумация сладките да са престояли няколко часа или една нощ.