Лесни постни сладки с мармалад
За тестото:
2 кафени чашки олио
1 кафена чашка топла вода
2 кафени чашки захар
1 амонячна сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
сода бикарбонат на върха на ножа
1-2 пакетчета ванилия
Брашно - колкото поеме за меко тесто
За слепване: конфитюр по избор
За поръсване: пудра захар, смесена с 2 ванилии
Брашното се смесва със содата бикарбонат и бакпулвера. Размесва се със захарта и се прави кладенче, в което се изсипва олиото. Амонячната сода се разтваря в топлата вода и се добавя към другите продукти. Добавят се 1-2 ванилии. Омесва се меко тесто и се оставя да почине 30 минути. После тестото се разточва на тънка кора и от нея се изрязват фигурки с формички за сладки или с чаша.
Сладките се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 175 градуса. Готови са, когато са бледорозови, почти бели. Изваждат се да изстинат, след което се слепват с конфитюр и се поръсват с пудрата захар с ванилия. Оставят се да престоят 1-2 дни преди консумация.