Коледни меденки
брашно - 250 г
масло - 150 г, стегнато
яйца - 1 брой
мед - 1 с.л.
канела - 1 с.л.
портокали - настъргана кора на 2 портокала
сол - щипка
индийско орехче - 1/3 ч.л. смляно
джинджифил - 1 ч.л. на прах
масло - 50 г, за глазурата
мед - 100 г
сметана - 3 - 4 с.л. готварска
орехи - 50 г счукани
семки - 25 г белени слънчогледови
тиквени семки - 25 г белени
Пресейте брашното. Разбийте яйцата с маслото, добавете меда, щипка сол, настърганата кора на 1 портокал, джинджифила, канелата, индийското орехче и брашното.
Замесете хомогенно и еластично тесто и го сложете за 30 минути на студено.
В сух тиган запечете ядките. Добавете маслото, сметаната, медът и настърганата кора от втория портокал.
Кипнете сместа и бъркайте за 1-2 минути докато се сгъсти малко. Оставете сместа да се охлади и я пасирайте.
Разточете тънко тестото, изрежете сладки в желаните форми и ги подреждайте в тава, застлана с хартия за печене.
Сложете глазурата в пош или щприц и с най-тънкия накрайник украсете сладките с различни фигурки, лица и украса по ваше желание.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато порозовеят.