Кюфтета от червена леща
1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус
Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.