Лазаня Неаполитана
кори за лазаня (според тавата - за 5 реда)
200 г кашкавал
За соса:
100 г гъби
1 глава лук
300-400 г кайма смес
1 бр. морков
3-4 скилидки чесън
400 г смлени домати
1 с.л. червен пипер, черен пипер, сол, по щипка индийско орехче и захар
5-6 стръка магданоз
1-2 стръка чубрица и босилек
корени от магданоз и целина
няколко листа керевиз
2 с.л. брашно
60-80 мл вино
1 ч.ч. пилешки бульон
3-4 с.л. олио
Допълнително:
2-3 ч.ч. сос Бешамел
Леко запържвате ситно нарязания лук, добавяте нарязаните корени, морков, предварително задушените гъби и доматите. Пържи се до изпаряване на течността. Добавяте брашното, червения пипер и разреждате с пилешкия бульон. Преди соса напълно да се сгъсти добавяте леко задушената с подправките кайма, листата от зеленчуци, сол и щипка захар. Леко разреждате соса с виното и задържате на огън за 1 минута. В тава нареждате плътен слой кори, заливате със сос и поръсвате с настърган твърд кашкавал. Редувате 5 слоя кори със сос и настърган кашкавал, като започвате и завършвате с кори. Отгоре заливате с рядък сос бешамел, поръсвате с настърган кашкавал и слагате да се пече във фурна. Преди да извадите лазанята, поръсвате с останалия кашкавал.