Лазаня с шунка и гъби
1 л сос Бешамел
15 бр. кори за лазаня
400 г шунка
300 г гъби
300 г кашкавал
200 г топено сирене
1/2 буркан (от 800 г) кисели краставички
За доматения сос:
400 мл домати от консерва
3 с.л. олио
5 с.л. вода
1 с.л. универсална подправка за готвене
1 ч.л. чубрица
1 бр. дафинов лист
2-3 скилидки чесън
Първо се приготвя доматеният сос , като в малка тенджера се сваряват са около 5 минути доматите заедно с олиото, водата и подправките.
В намаслена тава се подреждат 1/3 от корите и се залива с малка част доматен сос, след което се подрежда половината от нарязаната на лентички шунка. Залива се със сос Бешамел, след което се подреждат първо 1/2 от нарязаните на кръгчета кисели краставички, а върху тях и половината гъби (също нарязани на тънки филийки). Отново се залива със сос Бешамел и се слага нов ред кори, и върху тях отново в същата последователност: доматен сос, шунка, Бешамел, кисели краставички, гъби, Бешамел. Поставя се последен ред кори и се залива първо с доматен сос, а след това и с Бешамел. Така подредената лазаня се пече в предварително загрята фурна 40 минути на 180С. Около 5 минути преди да стане готова, върху лазанята се подрежда топеното сирене (нарязано на колелца) и се поръсва обилно с настърган кашкавал. Лазанята се допича за останалите 5 минути.
* Корите за лазаня се приготвят предварително по указания на опаковката начин.