Лимонов чийзкейк
за тестото-тавичка 18-18 см.
30 гр.студено масло
15 гр.кафява захар
60 гр.брашно
1/2 яйце
1/2 ч.л. лимонена кора
щипка сол
Загрявате фурната на 200гр.Покривате тавичка 18-18 см с хартия за печене и намазнете.Смесете маслото, захарта, яйцето, лимонената кора,солта.Разбивате до кремообразна смес, добавете брашното.Разтелете върху хартията, изравнете, с вилица надупчете на 4-5 места.Печете около 10 мин, докато покафенее.Извадете го от фурната, да изстине.
За крема:
250 гр рикота(може да замените с фина, безсолна извара)
1 яйце
50 гр.захар
1 с.л. олио
100 мл.сметана
1 ч.л. лимонена кора
1с.л. нишесте
1 ванилия
Разбивате сметана на сняг с 2 с.л. от захарта.С миксер смесете останалите съставки.Към тях добавете разбитата сметана.Разстелете равномерно върху тестото.Печете в предварително загрята на 170* фурна за около 30 мин.Наблюдавате, когато започне да се зачервяват крайщата е готово.Извадете от фурната и го оставете да изстине.
Заливка:
2 жълтъка
1 яйце
60 гр лимонов сок
настъргана кора от 1 лимон
65 гр. захар
40 гр студено масло
На водна баня, разбърквате енергично окло 10 мин, яйцата, захарта и лимоновия сок.Разбивате докато се получи гъст и лъскав крем.Когато е готов добавете маслото и лимонената кора.След като изстине крема, го нанесете върху чийзкейка.Оставете готовия сладкиш да се охлади за мин 3ч. в хладилника.Колкото повече престоява, толкова по-вкусен става