Чийзкейк с кайсии и бисквити
1 и 1/2 ч.ч. смлени бисквити грахам
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
5 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
20 г желатин
2 бр. яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
240 г крема сирене
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. течна ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лимон
2 ч.ч. гъсто кисело мляко
компот от кайсии - само плодовете, изцедени от сока и смлени
1/2 ч.ч. течна млечна сметана
За топинг:
1 ч.ч. течна млечна сметана
2 с.л. захар
праскови и филирани бадеми за украса
Начин на приготвяне
Блат: Загрейте фурната до 175 С. Смесете смлените бисквити, канелата и захарта и разбъркайте добре. Прибавете разтопеното масло и бъркайте докато стане еднородна смес. Получената смес изсипете във форма за торта с откопчаващи се страни, с диаметър около 23 см. Притиснете с пръсти сместа по дъното на формата. Печете 10 минути и охладете.
Пълнеж: Изсипете желатина в 1/2 ч.ч. студена вода, разбъркайте докато се разтвори и оставете да набъбне. Поставете жълтъците, прясното мляко и 1/2 ч.ч. от захарта в малка огнеупорна купа и бъркайте на водна баня, докато захарта се разтвори и сместа започне да се сгъстява. Изсипете набъбналия желатин и бъркайте докато желатина се разтвори напълно. Махнете от огъня и охладете.
Разбийте крем сиренето до гладък крем. Прибавете сока от лимона, ванилията и кората от лимон и бъркайте докато се усвоят. Прибавете постепенно охладения желатинов крем, бъркайте докато стане еднородна смес. Прибавете киселото мляко и смлените праскови, бъркайте докато всичко се смеси добре. Разбийте сметаната с 1/4 ч.ч. захар до гъст крем и прибавете, разбъркайте. Разбийте белтъците до гъст сняг и прибавете и тях към крема, разбъркайте докато се усвоят. Изсипете получената смес върху изстиналия блат. Поставете в хладилника за минимум 4 часа.
Топинг: Разбийте сметана със захарта до гъст крем. Извадете чийзкейка от хладилника, леко минете с нож около вътрешната страна на страните на формата. Внимателно отстранете страните. Намежете чийзкейка отгоре със сметаната, поръсете с бадемите и украсете с праскови. Поставете отново в хладилника. Кремът е много вкусен и лек, по-скоро е парфе, отколкото тежък и мазен чийзкейк.