Лимонови сладки
брашно - 1 ч.ч
нишесте - 1/2 ч.ч лимоново
захар - 1/2 ч.ч пудра за поръсване
маргарин - 3/4 ч.ч
лимони - 1 ч.л. лимонов сок 1 ч.л. лимонова кора
ванилия
захар - 1/2 ч.ч., за пълнежа
лимони - 3 с.л. лимонов сок 1 с.л. настъргана лимонова кора
нишесте - 1 с. л. царевично
маргарин - 1 с.л. растителен
щипка сол
Разбийте брашното, маслото, захарта и нишестето и добавете лимоновия сок, лимоновата кора и ванилията. Омесете на топка и поставете в хладилник за 1 час.
Загрейте предварително печката на 160-170 градуса. Оформете топчета с големина на орех от тестото и ги наредете в тава с хартия за печене. Притиснете топчетата в средата, така че да се получи кладенче до дъното.
Сложете наредените сладки във фризер за 10 минути, за да стегнат. След това ги изпечете за 15-тина минути до лек загар. Готовите сладки се охлаждат и се нареждат в поднос. След това ги поръсете с пудра захар.
За крема разбийте нишестето с лимоновия сок, солта и захарта. Сложете да заври на котлон до леко сгъстяване. Отнемете от котлона и добавете маргарина и лимоновата кора. Разбърква се и се охлажда, след което кладенчетата на постните сладки се пълнят с крема. Поднесете сладките на следващия ден.