Мекици
Необходими продукти:
1кг. брашно
3 яйца
500г. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
около 200г. хладка вода
щипка сол
олио за пържене
пудра захар за ръсене или сироп
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното и в него се слагат солта и содата. В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко. Тестото се замесва с лъжица и се слага хладката вода. Прави се въз рядко тесто (да тече) и се оставя да отлежи около половин час. В кръгъл тиган с много горещо олио се шприцоват мекици. От тестото се прави обла пръчка, която изтича от шприца. Навива се спираловидно и се пържи от двете страни чрез разклащане на тигана, за да се облее отвсякъде с мазнина. Така мекиците набъбват. Опържените мекици се поднасят топли, поръсени със захар или залети с малинов сироп. Мазнината, в която се пържат мекиците, трябва да бъде в такова количество, че те да потънат в нея.
Приготвените по този начин мекици не поглъщат много мазнина. Останалата мазнина е много приятна на вкус и може да се използува за запръжка на фасул или други зеленчукови яхнии.