Огретен с бекон, картофи и кашкавал
картофи - 1 кг, бекон - 300 г, кисели краставички - 5 броя по желание, сирене - 250 г краве няколко кръгчета топено, яйца - 3 броя, прясно мляко - 500 мл, брашно - 1 - 2 с.л., кашкавал - 150 г настърган, сол, черен пипер, мазнина, чубрица - 1 ч.л. сушена, по желание
Сварете картофите до полуготовност. Обелете ги след като изстинат и ги нарежете на кръгли парчета. Краставичките нарежете на жулиени по дължина, както и бекона.
Подредете ги като ги редувате в тава, поръсвайки с малко натрошено сирене, объркано с яйцата, подправки и мазнина. Загрейте 3 с.л. мазнина в тиган и запържете брашното. Долейте постепенно и разредете с топлото прясно мляко.
Получения бешамел овкусете с подправки и полейте картофите в тавата. Сложете да се пече в умерено загряна фурна до получаване на приятен загар.
Извадете, поръсете огретена с кашкавала и отново върнете за няколко минути да се запече.