Огретен с маслини
картофи - 1.5 кг, домати - 3 броя средни, маслини - около 100 г, сирене - 300 - 400 г, олио
ЗА ЗАЛИВКАТА
яйца - 2 - 3 броя, прясно мляко - 800 мл, кисело мляко - 1/2 кофичка, сода - 2 щипки, брашно - 2 - 3 с.л.
сол, бял пипер, индийско орехче, чубрица, къри
Измийте картофите и ги сложете да се сварят във вода с 1 с.л. оцет, но да останат полутвърди. След това ги охладете и ги нарежете на продълговати кръгове. Аз използвах за улеснение накъдрено ренде.
Намаслете тава и подредете ред картофи, поръсете с малко от подправките, натрошено сирене и малко мазнина. Следва втори ред картофи и пак сирене и подправки.
След това подредете ред домати, обезкостени маслини, подправки, сирене и завършете с ред картофи и малко сирене.
Направете бешамелов сос от запърженото в 40-50 мл олио/масло брашно. Разредете го при непрекъснато бъркане с прясното мляко и бъркайте, докато сосът се сгъсти.
Разбийте яйцата с киселото мляко и содата и при непрекъснато бъркане към тях долейте бешамеловия сос.
Залейте подредения огретен с тази смес и сложете да се пече за около половин час в умерено загряна фурна.