Пармезанът (Parmesan) е най-известното и широко разпространено твърдо италианско сирене . Всъщност имато Пармезан е наложено от американците, а оригиналното италианско сирене с неповторим аромат се нарича Пармиджано Реджано (Parmigiano-Reggiano). То е кръстено на областите, където от векове сиренето се приготвя по една и съща рецепта – районите близо Парма, Реджо Емилия, Модена и Болоня, разположени в областта Емилия-Романя.
Оригинален пармезан се произвежда и в Мантова в Ломбардия. Пармиджано Реджано е дълбоко вкоренен в италианската кухня, но днес е завладяло целия свят със своя приятен вкус.
Съгласно европейското законодателство сиренето е със защитено наименование за произход и съгласно италианското законодателство, само сирене, произведено в горепосочените провинции може да има надпис "Parmigiano-Reggiano".
„Parmigiano” е италианското нарицателно за Парма, а „Reggiano” е гальовно наименувание на областта Reggio Emilia. Под името Пармезан сиренето се припознава и във Франция и Англия, но това нарицателно се използва доста често и за сирена, които имитират Пармиджано Реджано и се класифицират като италианско твърдо сирене.
С това донякъде се заобикалят правни ограничения. Законен родственик на оригиналния италиански Пармезан е сиренето Грана Падано (Grana Padano).