ПЕТЪК Бързи кюфтета със сос
500 г мляно месо
1 морков
1 глава лук
1 домат или 2 лъжици доматено пюре
3 лъжици бял ориз
1 яйце
6 лъжици брашно
сол
червен пипер
черен пипер
щипка кимион
магданоз
олио
Орзът се измива и се залива със студена вода, остава се да престои във водата 10 минути .
В дълбок съд на котлона се слага да заври литър и половина вода с лъжичка сол.
Каймата се овкусява със сол, черен пипер и щипка кимион. Добавя се яйцето и настърган на ситно ренде лук. Омесва се хубаво.Оризът се изцежда от водата и се добавя към каймата. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно/ около 3 лъжици /. Кюфтенцата трябва да са меки и малки. Пускат се в силно вряща вода едно след друго. Добавят се морковите, нарязани на дребно. Остават се да се варят 10 минути.
На друг котлон се загрява олио, в което се препържват 3 лъжици брашно.Добавят се доматите и постепенно се разрежда с горещата вода от съда, в който се варят кюфтетата. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, добавя се червен пипер и се изсипва в дълбокия съд с кюфтетата.Остава се да къкри на котлона 15- 20 минути. Добавя се магданоз.