Печен шоколадов сладкиш
4 яйца
375 мл / 1½ ч. ч. захар
250 мл / 1 ч. ч. олио
200 г разтопен натурален шоколад или 6 с. л. какао, смесено с 6 с. л. масло или маргарин
220 г / 1¾ ч. ч. брашно
1 ч. л. ванилова есенция
1 ч. л. бакпулвер
за шоколадовата глазура:
180 г натурален шоколад
2 ч. л. олио
1.В купа се разбиват яйцата със захарта, докато побелеят, прибавя се на тънка струйка олиото, след него се слага разтопеният шоколад и ванилията. Пресява се брашното с бакпулвера и се прибавя към шоколадовата смес.
2.Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена формичка 20х20 см и се пече 40 мин. на 180°С, докато сладкишът стане твърд на пипане. Охлажда се във формата и се нарязва на квадратчета, които се поставят върху телена решетка.
3.Шоколадът се разтопява на водна баня, прибавя се в него олиото, разбърква се добре и се сипва с лъжичка върху квадратчетата. Сладкишчетата могат да се украсят със захарни перли или нарязани желирани бонбони. Може да се пропусне глазурата и квадратчетата просто да се поръсят с пресято тъмно какао.